Warzywa

2014-09-30 23:37:45 1 komentarze

Ocena przepisu

Keczup z cynamonową nutą

Składniki

  • Pomidory - 1,5 kg
  • Papryka czerwona - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.
  • Papryczka chili - 1 szt.
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3-6 łyżek
  • Kolendra - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 3/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Cynamon - 3-4 cm
  • Miód - 1-3 łyżeczki
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Sól - według smaku
  • Czosnek -

Wykonanie:

Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i gorczycę) lekko rozbić w moździerzu. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory z papryką i korę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc. Dusić na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godziny, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, miodem i octem. Ponownie przetrzeć przez sito. Przelać do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 100 C. Smacznego!



Brak komentarzy ...