Warzywa

2015-01-22 18:55:22 1 komentarze

Ocena przepisu

Kapusta z burakami

Składniki

  • Kapusta biała - 1 kg
  • Buraki - 20 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Seler korzeniowy - 20 dag
  • Czosnek - 8 ząbków
  • Bazylia - wg uzna
  • Mięta - wg uznania
  • Estragon - wg uznania
  • Koper - wg uznania
  • Papryka ostra mielona - szczypta
  • Woda - 1 szklanka
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 5 sztuk
  • Sól - 1 łyżka

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i dość grubo poszatkować. Buraki pokroić w plastry. Kapustę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 4 minut, wyjąć i ostudzić. W drugim garnku zagotować szklankę wody ze szklanką octu Jamar, włożyć mały seler, ząbki czosnku, wsypać łyżkę soli. Po zagotowaniu wyjąć seler i czosnek. W glinianym garnku położyć warstwę ostudzoną poszatkowaną kapustę i na nią ułożyć starte ugotowane buraki, dodać czosnek i seler i posypać ziołami. Zalać przegotowanym roztworem wody z octem, dokładnie wymieszać. Naczynie pozostawić na 2 dni w dość ciepłym miejscu, potem wynieść w chłodniejsze. Po kilku dniach kapusta nadaje się do spożywania.



Brak komentarzy ...