Warzywa

2014-06-11 12:08:36 1 komentarze

Ocena przepisu

Fasolka szparagowa z czosnkiem i chilli

Składniki

  • Fasolka szparagowa - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
  • Woda - 1,5 l
  • Sól - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Czosnek - 12-14 ząbków
  • Liść laurowy - 6-7
  • Ziele angielskie - 12-14 ziaren
  • Papryczka chili - 6-7 szt

Wykonanie:

Przygotować 6-7 słoików po 300 ml. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, docinając fasolki tak żeby zmieściły się w słoiczkach. Ułożyć ściśle w wypieczonych w piekarniku słoiczkach. Czosnek obrać, wcisnąć do słoików po 2 ząbki. Dodać po strączku ostrej papryczki. Zagotować wodę z solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dolać ocet. Zalać fasolki marynatą, rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować słoiki 25 minut po zagotowaniu wody, w garnku wyłożonym ściereczką.



Brak komentarzy ...