Warzywa

2014-09-30 10:42:57 1 komentarze

Ocena przepisu

Dynia z octu

Składniki

  • Dynia - 1,5 kg
  • Cukier - 0,5kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Goździki - według uznania
  • Imbir - według uznania
  • Cynamon - według uznania
  • Sok z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie:

Dynię i cytrynę pokroić w kostkę, zalać przegotowanym octem z wodą (1 szkl. octu + 4 szklanki wody), odstawić na 24 godziny. Odlać ocet. Odsączyć na sicie. Z cukru i 1/3 litra wody ugotować syrop, włożyć cytrynę, dynię i zawinięte w gazę przyprawy. Gotować aż dynia stanie się szklista. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować 30 minut.

Uwagi autora przepisu:

Ja wyciskam sok z cytryny i wlewam tylko sok. Sypie przyprawy, czyli cynamon i imbir, bezpośrednio do syropu, natomiast goździki wkładam w gazę i staram się dopilnować, aby nie przedostały się do syropu. Pozostawione w słoiku dają ciemne plamy na dyni.



Brak komentarzy ...