Warzywa

2014-09-12 15:05:37 1 komentarze

Ocena przepisu

Czosnek z pomidorami

Składniki

  • Czosnek - 10 główek
  • Pomidorki koktajlowe - 15 dag
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Papryczka chili - 2 sztuki
  • Białe wino - 4 szklanki
  • Cukier - 15 dag
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka
  • Bazylia - 3 gałązki
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Papryczki chili umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wino zagotować z octem Jamar, cukrem, solą, papryczkami, listkami laurowymi i pieprzem. Następnie dodać obrane ząbki czosnku i zdjąć z ognia. Paczynie przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia całość zagotować. Dodać umyte, osuszone pomidorki i listki bazylii. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić, ustawić na pokrywkach. Okryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Jeśli chcemy by marynata była mniej pikantna należy usunąć pestki z papryczki.



Brak komentarzy ...