Warzywa

2014-11-19 15:09:34 1 komentarze

Ocena przepisu

Czerwona kapusta w słoiku

Składniki

  • Kapusta czerwona - 4 kg
  • Cebula - 0,5 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1,5 szklanki
  • Jabłka - 1 kg
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Olej słonecznikowy - 0,5 szklanki
  • Liść laurowy - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Sól - do smaku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki - całość posolić i zostawić na ok. 2-3h. Następnie odlać nadmiar wody z kapusty. Ugotować zalewę (woda, ocet, cukier, przyprawy) wrzucić do niej kapustę i cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.



Brak komentarzy ...