Warzywa

2014-06-06 11:09:44 1 komentarze

Ocena przepisu

Cukinia z czosnkiem, cynamonem i cebulką w ostrej marynacie z octu jabłkowego

Składniki

  • Kabaczek - 8 szt
  • Cebula - 3 szt
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1,5 szkl
  • Liść laurowy - 6 szt
  • Czosnek - 18 ząbków
  • Cukier - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Pieprz kolorowy - 6 łyżek
  • Cynamon - 6 kawałków
  • Woda - 3 szkl

Wykonanie:

Przygotować zalewę: wodę z cukrem, solą i octem zagotować i wystudzić. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w słupki długości słoików, do których będą wkładane. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i przekroić. Na dno wypieczonych słoiczków wysypać po łyżeczce pieprzu. W słoikach ciasno układać cukinie, pomiędzy nie wcisnąć kawałki cebuli, po cztery ząbki pokrojonego czosnku, po liściu laurowym i po kawałku cynamonu. Zalać zalewą, zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką lub papierem, 15 minut po zagotowaniu wody. Wyjąć słoiki z garnka, ustawić je do góry dnem na ściereczce, wystudzić.

Uwagi autora przepisu:

4x cukinia zielona, 4x cukinia żółta. <br>



Brak komentarzy ...