Warzywa

2015-03-10 14:46:13 1 komentarze

Ocena przepisu

Cukinia marynowana

Składniki

  • Cukinia - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 1,5 szklanki
  • Sól - 2 łyżki
  • Miód - 2 łyżki

Wykonanie:

Zagotować zalewę składającą się z wody, octu spirytusowego 10% marki Jamar, cukru, soli i miodu. Młode, niezbyt duże cukinie pokroić w krążki o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Krążki cukinii ściśle ułożyć w przygotowanych słoikach. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą. Słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą i krótko pasteryzować (do zagotowania).

Uwagi autora przepisu:

Jeżeli zalejemy cukinię wystudzoną zalewą wówczas należy przedłużyć czas pasteryzacji do ok. 10 min. od zagotowania.



Brak komentarzy ...