Warzywa

2014-09-30 22:10:54 1 komentarze

Ocena przepisu

Chutnej z pomidorów

Składniki

  • Pomidory - 500 g
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Mango - 1 sztuka
  • Cebula - 2 sztuki
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Sól -
  • Pieprz czarny -
  • Imbir - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - kilka
  • Cukier - 200 g

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciągnąć trzpienie, miąższ pokroić w ósemki. Mango umyć, obrać wyjąć pestkę, owoc pokroić w plasterki. Chili umyć osuszyć przekroić wzdłuż, pokroić w poprzeczne paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mango, pomidory, cebulę i chili włożyć do szerokiego garnka. Dodać przyprawy, ocet jabłkowy 6% i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować 45-60 minut na małym ogniu, mieszać co jakiś czas. Ewentualnie przyprawić do smaku. Gorący chutnej przełożyć do wyparzonego słoika, ściereczką wytrzeć brzegi, zamknąć.

Uwagi autora przepisu:

Przygotowanie 15 minut, gotowanie 45-60 minut na 1 słoik 0,75l Słoik przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Jest to smaczny i oryginalny dodatek do pieczeni, wędlin i mięs na zimno.



Brak komentarzy ...