Warzywa

2014-09-12 15:35:17 1 komentarze

Ocena przepisu

Cebula w ziołowej zalewie

Składniki

  • Cebula fioletowa - 75 dag
  • Cebula biała - 25 dag
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Rzodkiewki - kilka
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Szczypiorek - do smaku
  • Woda - 1 szklanka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - kilka
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka
  • Liść laurowy - 2 sztuki

Wykonanie:

Cebulę obrać z łupin, pokroić w pierścienie. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i wystudzić. Cebulą napełnić wyparzone słoiki, do każdego wrzucić pokrojone w plasterki 2-3 rzodkiewki oraz odrobinę natki i szczypiorku. Wodę zagotuj z cukrem, solą, gorczycą, listkami, zielem i pieprzem oraz octem Jamar, następnie wystudź. Przygotowaną marynatą napełnij słoiki z cebulą. Zamknij słoiki i pasteryzuj ok. 15 min, licząc od momentu zagotowania się wody.

Uwagi autora przepisu:

Tak przygotowana cebula będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, przekąsek, przystawek, kanapek na ciepło i zimno. 



Brak komentarzy ...