Warzywa

2014-06-09 12:31:06 1 komentarze

Ocena przepisu

Buraki marynowane z czarną porzeczką

Składniki

  • Buraki - 1 kg
  • Czarna porzeczka - 0,5kg
  • Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 1,5 szkl
  • Cebula - 4 szt
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Bazylia - 1 łyżka
  • Estragon - 1 łyżka
  • Koper - 1 łyżka
  • Koper włoski - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 8 ziaren
  • Goździki - 8 szt
  • Ziele angielskie - 8 szt
  • Woda - 2 szkl
  • Miód - 2 łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować, opłukać zimną wodą i obrać, pokroić w paski lub ćwiartki. Porzeczki umyć i osączyć, a cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Układać w słojach warstwami buraki, porzeczki, cebulę, przyprawy. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą, zdjąć z ognia, wlać ocet i wymieszać. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoje szczelnie zamknąć, pasteryzować 15 minut.

Uwagi autora przepisu:

4 sztuki czerwonej cebuli<br>3 sztuki pokruszonych liści laurowych <br>1 łyżka posiekanych listków bazylii <br>1 łyżeczka nasion kopru włoskiego <br><br><br>



Brak komentarzy ...