Warzywa

2014-09-12 15:19:16 1 komentarze

Ocena przepisu

Buraczki w occie po szewdzku

Składniki

  • Buraki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
  • Woda - 1/2 litra
  • Cukier - 15 dag
  • Sól - 1 łyżka
  • Czosnek - kilka ząbków
  • Goździki - 2 sztuki
  • Koper nasiona suszone - 1 łyżeczka
  • Skórka z cytryny - kawałek

Wykonanie:

Buraczki (najlepiej małe) dokładnie wyszoruj, opłucz. Gotuj aż będą miękkie lub upiecz je w piekarniku zawinięte w folię aluminiową ok. 1-1,5 h. Wystudź i obierz. Umieść w czystych, wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem, solą, goździkami i cynamonem. Pod koniec dodaj ocet i skórkę z cytryny. Przygotowaną marynatą zalej buraczki. Słoiki zamknij i pasteryzuj 15 min w temp. 80 st. C.



Brak komentarzy ...