Warzywa

2014-09-29 21:07:25 1 komentarze

Ocena przepisu

Buraczki skąpane w sosie z gruszki, papryki i cebuli

Składniki

  • Buraki - 1,5 kg
  • Papryka - 0,5 kg
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 160 ml
  • Gruszki - 3 szt
  • Liść laurowy - 3 szt
  • Cebula - 0,3 kg
  • Olej rzepakowy - 150 ml
  • Ziele angielskie - 6 szt
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Woda - 160 ml
  • Cukier - 4 łyżki

Wykonanie:

1. Buraki ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Do garnka wlać ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować. 3. Gruszki obrać. Następnie pokroić. Podobnie papryki i cebule. Podsmażyć wszystko na rozgrzanym oleju, do miękkości. Zmielić dokładnie. 4. Wymieszać masę z burakami, włożyć je do słoików dość dokładnie. Zalać przestudzoną zalewą i zakręcić. 5. Pasteryzować przez około 15 minut.



Brak komentarzy ...