Warzywa

2014-07-30 15:39:20 1 komentarze

Ocena przepisu

Buraczki marynowane

Składniki

  • Buraki - 1,5 kg
  • Papryka - 0,5 kg
  • Cebula - 3 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Sól - 1 łyżka
  • Papryka ostra mielona - 0,5 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 0,5 łyżki
  • Ziele angielskie - kilka
  • Liść laurowy - kilka

Wykonanie:

Buraki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w plasterki, cebule pokroić w prążki. Zalewa: ½ szklanki cukru, ½ octu, 1 łyżka soli, ½ łyżki ostrej papryki mielonej, ½ łyżki pieprzu ziołowego, ziele angielskie kilka kulek, parę liści laurowych – to wszystko zagotować. Do wrzątku wrzucić wcześniej przygotowane warzywa i gotować 20 minut. Wkładać do słoików na gorąco i przewrócić do góry nogami.


Teresa Koneczna / Kamień


Brak komentarzy ...