Warzywa

2014-09-23 23:12:19 0 komentarze

Ocena przepisu

Buraczki i sok na zimę

Składniki

  • Buraki - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 0,5 litra
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Goździki - 3 sztuki
  • Liść laurowy - 4 sztuki
  • Gorczyca - 0,5 łyżki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 6 sztuk
  • Ziele angielskie - 4 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki

Wykonanie:

Buraki wyszorować, nie obcinać końcówek. Owinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku w temp. 180 st. C przez 50-60 minut. Przestudzić, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Do rondla wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki, od chwili zawrzenia gotować 10 minut. Gorącą zalewę przecedzić przez sito i połączyć ze startymi burakami, odstawić na 10 godzin (od czasu do czasu zamieszać). Przecedzić- buraczki w słoikach pasteryzować 15 minut, sok pasteryzować 10 minut. Buraki jako dodatek do mięs, z soku barszcz jest wyborny.



Brak komentarzy ...