Owoce

2014-08-07 11:32:07 1 komentarze

Ocena przepisu

Winogrona w papryce

Składniki

  • Winogrona - 600 g
  • Papryka czerwona - 5 sztuk
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Miód - 1 szklanka
  • Pieprz czerwony - 1 łyżeczka
  • Pieprz syczuański - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Chrzan korzeń - 1 cm
  • Cynamon - 1 cm
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Sól - szczypta

Wykonanie:

Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować. Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Uwagi autora przepisu:

Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, żeby wydobyć więcej aromatu z przypraw można je lekko zmiażdżyć w moździerzu, co uwolni olejki eteryczne, zwłaszcza te z ziela angielskiego,marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.



Brak komentarzy ...