Owoce

2014-06-11 12:16:46 1 komentarze

Ocena przepisu

Słodka marynata z węgierek

Składniki

  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Goździki - kilka szt
  • Ziele angielskie - kilka szt
  • Pieprz czarny - kilka szt
  • Skórka z cytryny - 1 szt

Wykonanie:

Dojrzałe lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Tylko przez takie mycie można pozbawić śliwki woskowego nalotu. Ułożyć śliwki w słojach, do każdego dodać przyprawy. Zagotować wodę z cukrem, osolić do smaku, wlać ocet i gorącą zalewą napełnić słoje. Zamknąć i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla opakowań o pojemności 1 litra. Po skończonej pasteryzacji dokręcić przykrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia.



Brak komentarzy ...