Owoce

2014-06-05 15:39:39 1 komentarze

Ocena przepisu

Śliwki węgierki marynowane

Składniki

  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Woda - 2 szkl
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/3 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Goździki - parę
  • Cynamon - szczypta
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Ziele angielskie - kilka ziaren

Wykonanie:

Śliwki dokładnie myjemy. Marynować możemy zarówno w całości jak i połówkach. Do słojów z owocami dodać goździki, cynamon, pieprz, i ziele angielskie. Można dodać kawałeczek imbiru i szczyptę białej gorczycy. Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować ok. 25 minut. Gotowe.

Uwagi autora przepisu:

Opcjonalnie: kawałek imbiru i szczypta białej gorczycy.<br>



Brak komentarzy ...