Owoce

2014-08-27 23:46:31 2 komentarze

Ocena przepisu

Śliwki w occie Wioletki

Składniki

  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Cukier - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 l
  • Goździki - 7 szt
  • Cynamon - 4 cm

Wykonanie:

Śliwki umyć, ściśle ułożyć w dużym słoju i zalać zalewą. Przez kolejne 3 dni zlewać cały powstały syrop, który następnie należy zagotować i zalać nim ponownie śliwki .Zalewa: 2 kg cukru, 0,5 l octu, goździki i cynamon- zagotować.

Uwagi autora przepisu:

Zalewę można wykorzystać do doprawiania barszczu czerwonego i czerniny.


Anita Boruk / 2014-09-05

czy słoiki zagotować? czy one same zaciągną i nie zepsują się ? coś więcej może trzeba napisać ,,Przez kolejne 3 dni zlewać cały powstały syrop, który następnie należy zagotować i zalać nim ponownie śliwki .,,nic o zakręcaniu słoików