Owoce

2014-09-02 19:23:31 1 komentarze

Ocena przepisu

Śliwki w occie

Składniki

  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 litra
  • Goździki - 6 sztuk
  • Cukier - 75 dag
  • Woda - 0,75 litra

Wykonanie:

Śliwki umyć, dokładnie wytrzeć, ponakłuwać wykałaczką. Przygotować zalewę, zagotować wodę z octem, dodać przyprawy, gotować 2 minuty. Zalewę wystudzoną wlać do śliwek i pozostawić do dnia następnego. Na drugi dzień wyjąć śliwki, zalewę zagotować i ostudzoną ponownie zalać śliwki. Zostawić do następnego dnia. Wtedy zlać zalewę i zagotować. Śliwki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 20 minut.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...