Owoce

2014-08-24 23:45:10 1 komentarze

Ocena przepisu

Śliwka z gruszką na słodko-kwaśno

Składniki

  • Śliwki węgierki - 1kg
  • Gruszki - 1kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Miód - 2 łyżki
  • Goździki - kilka sztuk
  • Woda - 2 szklanki
  • Kardamon - płaska łyżeczka

Wykonanie:

Śliwki kroimy na połowy wypestkujemy, gruszki obieramy ze skórki, usuwając gniazda nasienne i kroimy też na połowy. Z podanych składników tj. wody , octu z miodem i goździkami zagotowujemy zalewę. Owoce układamy w słoikach - wcześniej na dno każdego wsypujemy odrobinę kardamonu(mielony) i zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Uwagi autora przepisu:

Owoce doskonałe zimą do pieczonego indyka czy innego drobiu.


Barbara Nowak / Poznań


Brak komentarzy ...