Owoce

2014-09-30 20:47:42 1 komentarze

Ocena przepisu

Rajskie jabłka w marynacie

Składniki

  • Jabłuszka rajskie - 1 kg
  • Cukier - 3/4 kg
  • Miód - 2 łyzki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 litr
  • Cynamon - 4 cm
  • Skórka z cytryny - 1 sztuka
  • Ziele angielskie - kilka
  • Goździki - kilka

Wykonanie:

Jabłuszka przebrać, umyć, przyciąć ogonki do połowy. Następnie jabłka nakłuć nakłuwaczką do owoców lub drewnianą wykałaczką, wrzucić do zimnej wody. Z octu i cukru zagotować syrop, dodać przyprawy. Do lekko przestudzonego syropu włożyć jabłka i powoli gotować , aż zmiękną.. Jabłka wyjąć, ułożyć do kamiennego garnka lub do słoików. Syrop wysmażyć, ostudzić, zalać nim jabłka i pozostawić na 4-5 dni. Następnie odlać syrop, zagotować i po ostudzeniu zalać nim jabłka. Pasteryzować 15 minut.


Zofia Stańczyk / Częstochowa


Brak komentarzy ...