Owoce

2014-09-02 19:25:42 1 komentarze

Ocena przepisu

Pikantny sos melonowy z octem jabłkowym 6% Jamar

Składniki

  • Melon - 1,3 kg
  • Cebula fioletowa - 2 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Gorczyca - 1 łyżka
  • Pieprz zielony - 2 łyżeczki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Curry - do smaku
  • Tymianek - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Obierz melon ok. 1,3 kg. Usuń pestki, miąższ pokrój. Obierz 2 cebule, posiekaj. Kostki melona wrzuć do rondla. Dołóż cebulę, łyżkę ziarenek gorczycy, 2 łyżeczki zielonego pieprzu. Wsyp szklankę cukru. Wlej 150 ml octu jabłkowego 6% Jamar. Przypraw solą, pieprzem, curry. Gotuj 30 minut, często mieszając. Pod koniec dodaj ½ łyżeczki posiekanego tymianku. Gorącą masę przełóż do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...