Owoce

2014-06-10 12:55:55 1 komentarze

Ocena przepisu

Pikantne marynowane gruszki

Składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 1 szkl
  • Cukier - 1 i 1/4 szkl
  • Woda - 1/2 szkl
  • Cynamon - szczypta
  • Gorczyca - 1/2 łyżeczki
  • Chrzan korzeń - kawałek
  • Pieprz biały - 5 ziaren
  • Ziele angielskie - 5 ziaren

Wykonanie:

Gruszki obrać, przekroić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Chrzan zetrzeć na tarce do jarzyn. Ocet zagotować z wodą i przyprawami. Do octu włożyć gruszki i gotować około 15 minut, wyjąć i włożyć do gorących słoików. Zalewę zagotować, ostudzić i zalać nią owoce. Słoiki uszczelnić. Pasteryzować ok. 20 minut.

Uwagi autora przepisu:

1 kg małych twardych gruszek.



Brak komentarzy ...