Owoce

2014-08-05 20:31:20 1 komentarze

Ocena przepisu

Pikantne gruszki

Składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR -
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Wanilia - 1 laska
  • Papryczka chili - 15 dag
  • Woda - 2 szklanki

Wykonanie:

Gruszki obrać. Skórki ugotować w 2 szklankach wody. Dodać cukier wanilię, gruszki i umyte papryczki. Gotować aż owoce będą szkliste. Gruszki i papryczki przełożyć do słoja dodać rozmaryn. Syrop odcedzić. Dodać ocet rozcieńczony z wodą 1:1. Płynu powinno być tyle co syropu Razem to zagotować. Zalać gruszki i zamknąć.

Uwagi autora przepisu:

Słój i zakrętka musi być wyparzona wrzątkiem


Elżbieta Wawer / Kośmin nr 80 24-103 Żyrzyn


Brak komentarzy ...