Owoce

2014-09-18 18:13:55 1 komentarze

Ocena przepisu

Pikantna cytrynka

Składniki

  • Sok z cytryny - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 200 ml
  • Pieprz kolorowy - kilka ziarenek
  • Goździki - kilka
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Liść laurowy - kilka sztuk
  • Woda - 250 ml
  • Cukier - 30 dag
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Cytrynę myjemy,dokładnie szorujemy, kroimy ze skórką w ósemki. Zalewę z octu, wody, cukru, soli zagotowujemy. Do zalewy wkładamy pokrojoną cytrynę i gotujemy 10 minut. Do słoików (300 ml) wkładamy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, goździki i kilka plasterków pokrojonej w cienkie krążki papryczkę chili razem z pestkami oraz cytrynę. Następnie wszystko zalewamy zalewą. Słoiki zamykamy nie pasteryzujemy. przechowujemy w chłodnym miejscu.

Uwagi autora przepisu:

Taka cytrynka znakomicie nadaje się do ryby, mięsa, sałatek i owoców morza.


Beata Oberman / Utrata 2/9 16-400 Suwałki


Brak komentarzy ...