Owoce

2014-09-30 21:29:55 1 komentarze

Ocena przepisu

Owoce w zalewie

Składniki

  • Gruszki -
  • Śliwki -
  • Morele -
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 litra
  • Brzoskwinie -
  • Goździki - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 laska
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Ziele angielskie - 5 sztuk
  • Cukier - 1/2 kg
  • Białe wino - 1/2 butelki
  • Sok z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie:

Składniki zalewy zagotować i gotować przez kwadrans. Gruszki obrać, podzielić na połówki (ćwiartki lub ósemki, jeśli są duże), i skropić obficie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Morele i inne owoce podzielić na cząstki, jeśli są duże. Owoce włożyć do marynaty i gotować na małym ogniu aż zmiękną. Wyjąć i przełożyć do słoików. Marynatę gotować jeszcze przez kwadrans i gorącą zalać owoce. Zamknąć słoiki i postawić do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji do wystygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Owoce razem - 2 kg


Zofia Stańczyk / Częstochowa


Brak komentarzy ...