Owoce

2014-09-19 08:52:35 1 komentarze

Ocena przepisu

Nutella śliwkowa

Składniki

  • Śliwki węgierki - 3 kg
  • Cukier - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 łyżki
  • Kakao - 100 gram
  • Czekolada gorzka - 1 sztuka

Wykonanie:

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, zasypać cukrem, zostawić na noc. Na drugi dzień wlać ocet, wstawić na mały płomień ognia i gotować 30 minut, można dłużej nawet do 3 godzin do uzyskania klarownej masy BEZ MIESZANIA (ocet powoduje ,,podnoszenie' i śliwki się nie przypalą). Potem za pomocą blendera rozdrabniamy, dodajemy kakao-gotujemy 15 minut, teraz już mieszamy, dodajemy czekoladę-gotujemy 10 minut,mieszamy do rozpuszczenia. Gorące wkładamy do słoików, zakręcamy, nie gotujemy.


Anna Błaszczyk / Władysławów


Brak komentarzy ...