Owoce

2014-08-12 11:03:25 1 komentarze

Ocena przepisu

Niewinne węgierki

Składniki

  • Śliwki węgierki - 2 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szkl
  • Wino czerwone wytrawne - 2 szkl
  • Cukier - 2 szkl
  • Ziele angielskie - 5 szt.
  • Goździki - 5 szt.
  • Cynamon - 3 kawałki
  • Anyż gwiazdkowy - 2 szt.
  • Liść czarnej porzeczki - 15 szt.
  • Sól - szczypta

Wykonanie:

Umyte śliwki nakłuć żeby nie pękała skórka. W rondlu zagotować ocet, wino i przyprawy, zdjąć z ognia, dodać liście porzeczki i śliwki. Zaparzać pod przykryciem. Po kilku godzinach zlać marynatę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia ponownie wrzucić liście porzeczki i śliwki, odstawić na noc. Śliwki przełożyć do słoików, marynatę zagotować, odcedzić, gorącą zalać śliwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 20 minut.



Brak komentarzy ...