Owoce

2014-06-02 15:04:02 1 komentarze

Ocena przepisu

Morele marynowane

Składniki

  • Morele - 1,5 kg
  • Białe wino - 1 i 1/4 szkl
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2/3 szkl
  • Cukier - 1 i 1/3 szkl
  • Miód - 3 łyżki
  • Imbir - kawałek
  • Wanilia - 1 laska
  • Goździki - 5 goździków
  • Sól - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Morele umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Imbir obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wanilię pokroić na kawałki. Wino i ocet zagotować z cukrem, miodem, imbirem, wanilią, goździkami i solą. Do zalewy włożyć owoce i gotować przez 5 minut. Owoce przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć, pasteryzować 25 minut.



Brak komentarzy ...