Owoce

2014-09-30 22:27:11 1 komentarze

Ocena przepisu

Melon marynowany

Składniki

  • Melon - 1 kg
  • Cukier - 75 dkg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Sól - szczypta
  • Cynamon - 1 szt
  • Goździki - 4 szt

Wykonanie:

Melona obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, kroimy na kawałki wielkości ćwiartki gruszki i wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody ze szczyptą soli. Po zagotowaniu odsączamy i przenosimy do miski. Gotujemy syrop z 75 dag cukru, 4 goździki kora cynamonu ,1/4 szklanki octu, 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu wyciągamy przyprawy. Syrop studzimy i chłodnym zalewamy melona. Na drugi dzień zlewamy syrop i zagotujemy, gorącym zalewamy melona. Trzeciego dnia znowu syrop zlewamy. Do gotującego się syropu wrzucamy kawałki melona i gotujemy 10 min. Po ostygnięciu do sparzonych słoików wkładamy melona, zalewamy syropem i pasteryzujemy 15 min.

Uwagi autora przepisu:

Ważne: do marynowania używamy korę, a nie cynamon w proszku oraz koniecznie przyprawy wyciągamy, w przeciwnym wypadku melon i marynata zbrązowieją.



Brak komentarzy ...