Owoce

2014-09-30 20:34:16 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowne jabłka

Składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Cukier - 50 dkg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,1litra
  • Sok z cytryny - 2 sztuki
  • Cynamon - kawałek laski
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka
  • Ziele angielskie - kilka
  • Goździki - kilka
  • Gorczyca - kilka
  • Woda - 0,4 litra

Wykonanie:

Na marynatę nadają się jabłka słodkie. Umyte jabłka obrać bardzo cienko. Pokroić w ćwiartki lub krążki grubości ok. 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne. W czasie przygotowywania jabłka skropić wodą z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka zanurzyć (najlepiej na sicie) we wrzącej wodzie lekko zakwaszonej na 1-2 minuty. Po wyjęciu przesypać do słoików. Z octu, cukru, wody i przypraw przygotować zalewę. Gorącą zalewą napełnić słoiki. Pasteryzować 15-20 minut .


Zofia Stańczyk / Częstochowa


Brak komentarzy ...