Owoce

2014-09-30 21:37:33 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane owoce nasturcji

Składniki

  • Nasiona nasturcji - 25 dkg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 10 dkg
  • Ziele angielskie - 5 sztuk
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 10 sztuk
  • Chrzan korzeń - kilka sztuk
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Estragon - szcypta

Wykonanie:

Nasiona oczyścić, przebrać, opłukać, przesypać solą i odstawić na 24 godziny. Odcedzić sok. Składniki zalewy (woda z octem, pieprzem, zielem angielskim i estragonem) zagotować. Gorącym octem zalać nasiona. Pozostawić na 24 godziny, po czym ocet zlać, zagotować i znów zalać nim nasiona na kolejną dobę. Po tym okresie dodać cukier (ewentualnie cebulki) i razem gotować 5 minut. Wkładać do słoików dodając do każdego po kawałku chrzanu (wielkości zapałek). Można pasteryzować.


Zofia Stańczyk / Częstochowa


Brak komentarzy ...