Owoce

2014-06-02 13:49:54 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane owoce

Składniki

  • Wiśnie - 0,5 kg
  • Morele - 0,5 kg
  • Gruszki - 0,5 kg
  • Śliwki węgierki - 0,5 kg
  • Jabłka - 0,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 l
  • Cukier - 2 kg
  • Białe wino - 1 l
  • Goździki - 1 łyżeczka
  • Cynamon - parę kawałkó

Wykonanie:

Cukier zagotować z octem winnym. Gdy wystygnie wrzucić w syrop wiśnie/czereśnie i zostawić na 2 dni. Po tym czasie zagotować z goździkami i cynamonem. Samym syropem zalać pokrojone w małe kawałeczki morele i zagotować. Gorące połączyć z powrotem z wiśniami. Po paru dniach znowu zagotować syrop i dodać do niego gruszki. Tak samo postępować ze śliwkami i jabłkami. Gdy już wszystkie owoce będą dodane, zagotować wszystko razem, wlać wino i zszumować. Zimny kompot nakładać do słoików.



Brak komentarzy ...