Owoce

2014-08-25 13:08:37 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowane korzenne gruszki w syropie

Składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Sok z cytryny - 1/2 sztuki
  • Pomarańcza - 1/2 sztuki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 kg
  • Goździki - 6 sztuk
  • Cynamon - 2 sztuki
  • Kardamon - 3 sztuki
  • Imbir - 1 cm
  • Liść laurowy - 1 szt

Wykonanie:

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Aby nie ściemniały skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. W garnku umieszczamy cukier, wodę ocet, wszystkie przyprawy skórkę z cytryny i pomarańczy i drobno pokrojony (w paski) świeży imbir. Syrop zagotowujemy i do gorącego wrzucamy gruszki. Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż gruszki zrobią się przeźroczyste. Gruszki nabiorą głębokiego bursztynowego koloru i staną się niesamowicie aromatyczne. Gorące gruszki w syropie przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

Moje marynowane gruszki daję jako prezent na święta rodzinie i znajomym, w pięknych słoiczkach. Wybornie smakują  jako dodatek do lodów i deserów, mięs i serów. Ale najbardziej genialne jest połączenie grzanego wina lub piwa i tych niesamowicie aromatycznych gruszek, w sam raz na nadchodzące jesienno-zimowe chłody. POLECAM.


Kasia Piątek / ŚWIDWIN


Brak komentarzy ...