Owoce

2014-08-03 08:58:22 1 komentarze

Ocena przepisu

Marynowana skórka arbuza

Składniki

  • Skórka z arbuza - 6 szklanek
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 3 litry (12 szklanek)
  • Cukier - 2 szklanki
  • Sól - 3/4 szklanki
  • Goździki - 20 sztuk
  • Cynamon - 3 duże kawałki
  • Ziele angielskie - 20 ziaren
  • Sok z cytryny - 1 sztuka

Wykonanie:

Usunąć różowy miąższ oraz cienką warstwę zielonej skórki i pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1,5 x 1,5 cm. W dużym naczyniu rozpuścić sól w zimnej wodzie, dodać skórki, w razie potrzeby uzupełnić wodę, tak aby skórki były całkowicie przykryte. Przykryć naczynie i pozostawić w lodówce na całą noc.Następnego dnia skórki odsączyć i przepłukać czystą zimną wodą. Przełożyć skórki do garnka, dodać 12 szklanek czystej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości przez około 15-20 minut, a następnie wyjąć i przełożyć do dużej miski. W tym samym naczyniu na dużym ogniu zagotować przez ok. 10-15 minut wodę, cukier, ocet, cynamon, goździki i ziele angielskie (najwygodniej umieścić przyprawy w lnianym woreczku) Po kolejnych 15 minutach, kiedy zalewa trochę przestygnie dodać arbuza, a na górę włożyć plasterki cienko pokrojonej cytryny lub wlać sok z połowy cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na noc . Następnego dnia zalewę ze skórkami doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 40 - 50 minut, aż skórki zrobią się niemal przezroczyste a zalewa lekko zgęstnieje. Gorące pikle przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia, wyjąć przyprawy i plasterki cytryny i wrzącym syropem zalać pikle pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Nałożyć czyste nakrętki i pasteryzować ok. 10 minut. Pasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem do następnego dnia

Uwagi autora przepisu:

Cytryna musi być pokrojona w cienkie plasterki. Tak przygotowane skórki możemy przechowywać przez zimę jak inne marynaty.Doskonale nadają się do mięs, wędlin oraz dipów.


Jowita Sapała / Łódź


Brak komentarzy ...