Owoce

2014-09-02 19:11:58 1 komentarze

Ocena przepisu

Jeżyny marynowane

Składniki

  • Jeżyny - 1 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Cukier - 15 łyżek
  • Goździki - pół łyżeczki
  • Ziele angielskie - kilka sztuk
  • Cynamon - 1 laska

Wykonanie:

Ziele angielskie, cynamon i goździki zawiązujemy w woreczku z gazy. Ocet wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier rozpuści się. Wówczas wkładamy przyprawy i gotujemy 5 minut. Dodajemy umyte, przebrane jeżyny i dalej gotujemy przez 10 minut. Wyjmujemy woreczek z przyprawami. Jeżyny odcedzamy nad garnkiem na sicie. Przekładamy owoce do wyparzonych słoików do 2/3 ich objętości. Odcedzony sok gotujemy tak długo, aż uzyska konsystencję gęstego syropu. Zalewamy nim do pełna jeżyny, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Uwagi autora przepisu:

To świetny dodatek do mięs, serów i twarożków.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...