Owoce

2014-06-02 13:25:23 1 komentarze

Ocena przepisu

Jabłka marynowane

Składniki

  • Jabłka - 2 kg
  • Woda - 400 ml
  • ocet - 100 ml
  • Cukier - 400-500 g
  • Goździki - kilkanaście
  • Wanilia - kilka sztuk
  • Cynamon - trochę
  • Gorczyca - kilkanaście

Wykonanie:

Umyte jabłka należy bardzo cienko obierać. Pokroić można w ćwiartki lub w krążki grubości 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne. Przed ułożeniem w słojach jabłka trzeba na 1 minutę zanurzyć (najlepiej na sicie) do lekko zakwaszonej wrzącej wody i zaraz po wyjęciu z wody wsypać do słojów. Dodać przyprawy (cynamon, wanilia, goździki, gorczyca). Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Owoce w opakowaniach o pojemności 1 litra trzeba pasteryzować około 25 minut.

Uwagi autora przepisu:

Jabłka powinny być mało kwaśne. Cynamon można stosować zamiennie z wanilią.



Brak komentarzy ...