Owoce

2014-06-24 19:55:29 1 komentarze

Ocena przepisu

Gruszki z dodatkiem kwiatów chabru

Składniki

  • Gruszki - 3 sztuki
  • Kwiat chabru (same płatki) - 20 sztuk
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/4 szklanki
  • Woda - 1 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 8 łyżeczek
  • Skórka z cytryny - szczypta
  • Goździki - 3 sztuki

Wykonanie:

Gruszki oczyścić i pokroić w ósemki. Gotować przez minutę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ułożyć w słoiczkach, dodać kwiaty chabru, goździki i skórkę cytrynową. Wodę zagotować z octem, dodać cukier. Zalać owoce. Pasteryzować 45 minut.

Uwagi autora przepisu:

Kwiaty chabru nadają owocom korzennego aromatu. Najlepiej użyć twardych gruszek.



Brak komentarzy ...