Owoce

2014-09-30 23:32:18 1 komentarze

Ocena przepisu

Gruszki w occie

Składniki

  • Gruszki - 2kg
  • Cukier - 1kg
  • Ocet winny biały 6% JAMAR - 3 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Cynamon - 1 laska
  • Goździki - 10 sztuk

Wykonanie:

Należy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia. Owoce skrapiamy delikatnie octem (lub kroplami cytryny- jak kto woli), dzięki czemu nie z ciemnieją jak będą stały i czekały na swoją kolej :) Do gotującej się zalewy wkładamy stopniowo po kilka gruszek i gotujemy ok 3-5min. Jeśli nasze gruszki są bardzo twarde to raczej 5 min. Po wyjęciu wkładamy od razu do przygotowanego wcześniej wyparzonego słoika. Gruszki zalewamy zalewą (po wyjęciu z niej goździków i laski cynamonu). Zakręcamy dokładnie, następnie do ostygnięcia odstawiamy do góry dnem.


Marta Madeja / Warszawa


Brak komentarzy ...