Owoce

2014-08-31 21:31:55 1 komentarze

Ocena przepisu

Gruszki w lekko miodowej marynacie

Składniki

  • Gruszki - 1 kg
  • Miód - 2 łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Goździki - kilka sztuk

Wykonanie:

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Układamy je w słoikach dodając do nich po 1- 2 goździki. Przygotowujemy marynatę zagotowując wodę z octem, miodem, cukrem. Gorącą zalewą zalewamy gruszki i szczelnie zakręcamy słoiki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 3- 4 minut.

Uwagi autora przepisu:

Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej użyć twardych i jędrnych owoców.


Albert Zygadło / Trzcianka


Brak komentarzy ...