Owoce

2014-06-02 13:38:00 1 komentarze

Ocena przepisu

Dynia z gruszką w marynacie

Składniki

  • Gruszki - 1,5 kg
  • Dynia - 1,5 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 2 szkl
  • Woda - 4 szkl
  • Cukier - 0,5 kg
  • Goździki - 8 szt
  • Imbir - pół łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 szt
  • Woda - 2 szkl

Wykonanie:

Ocet winny zagotować z wodą, imbirem, skórką okrojoną z cytryny, goździkami i cukrem. Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i wrzucić do wrzącej zalewy. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dynię pokroić w kostkę, usunąć pestki i dodać do gruszek. Gotować jeszcze 14 minut. Usunąć wygotowaną skórkę cytrynową. Gruszki i dynię wraz z zalewą przełożyć do słoików, uszczelnić. Pasteryzować 20 minut.

Uwagi autora przepisu:

Gruszki powinny być małe i twarde. <br>



Brak komentarzy ...