Owoce

2014-09-02 19:24:44 1 komentarze

Ocena przepisu

Czereśnie w occie z białym winem

Składniki

  • Czereśnie - 2 kg
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 125 ml
  • Białe wino - 250 ml
  • Woda - 0,5 litra
  • Miód - 3 łyżki
  • Cukier - 40 dag
  • Ziele angielskie - 5 sztuk
  • Goździki - 5 sztuk
  • Cynamon - 1 laska

Wykonanie:

Czereśnie umyć, osuszyć. Ogonki przyciąć do połowy. Ułożyć czereśnie w słoikach. Wodę zagotować z winem i octem, dodać miód, przyprawy. Gotować 2 minuty. Gorącą zalewą zalać czereśnie. Muszą być całkowicie zakryte płynem. Pasteryzować 20 minut.

Uwagi autora przepisu:

Podawać do drobiu, cielęciny, pasztetu.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...