Owoce

2014-05-30 21:22:17 1 komentarze

Ocena przepisu

Czereśnie w marynacie

Składniki

  • Czereśnie - 1 kg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 60 ml
  • Woda - 400 ml
  • Cukier - 45 dag
  • Imbir - 1 łyżeczka
  • Goździki - 6 szt
  • Cynamon - 1 kora
  • Gorczyca - 6 łyżeczek
  • Sól - 1 szczypta

Wykonanie:

Umyć i wyparzyć słoiki. Umyć czereśnie i włożyć je do słoików. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, ocet i sól. Do każdego słoika (1l) dodać trochę startej kory cynamonu, łyżeczkę gorczycy, szczyptę imbiru i jednego goździka. Czereśnie zalać gorącą zalewą. Szybko zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.


Agata Rosa / Cianowice


Brak komentarzy ...