Owoce

2014-06-02 13:07:45 1 komentarze

Ocena przepisu

Czereśnie marynowane

Składniki

  • Czereśnie - 1 kg
  • Woda - 400 ml
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 100 ml
  • Cukier - 400 g
  • Pieprz czarny - kilka ziaren
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Goździki - kilka ziaren
  • Gorczyca - kilka ziaren

Wykonanie:

Czereśnie dokładnie wymyć i ułożyć w słojach, wkładając na dno każdego słoja wymienione wcześniej przyprawy. Odmierzoną ilość wody zagotować z cukrem, dodać ocet. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełnić słoje z owocami, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Owoce w opakowaniach poniżej 0,5 litra trzeba pasteryzować ok. 20 minut, w większych zaś o 5 minut dłużej.



Brak komentarzy ...