Owoce

2014-08-28 19:12:07 1 komentarze

Ocena przepisu

Chutney z ciemnych winogron i daktyli

Składniki

  • Winogrona - 500 g
  • Daktyle - 150 g
  • Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 20 ml
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 30 ml
  • Cebula fioletowa - 1 sztuka
  • Imbir - szczypta
  • Kardamon - szczypta
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Gorczyca - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Winogrona dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy grona pestek. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie dodajemy winogrona i daktyle, posiekane chili wraz z pestkami. Gorczycę, imbir, brązowy cukier, sól, kardamon. Wszystko razem przesmażamy. Wtedy winogrona puszczą sok, w którym wszystkie składniki się uduszą. Na koniec dodajemy ocet spirytusowy Jamar i ocet balsamiczny. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli płyn za szybko odparuje i zrobi się za mocno gęsty, wtedy dolewamy wodę. Gorący chutney przelewamy do małych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy, odwracając je pokrywką do dołu i tak pozostawiamy do ostygnięcia. Trzeba uważać, aby chutney nie przywarł do dna naczynia, w którym smażymy, bo będzie do wyrzucenia.

Uwagi autora przepisu:

W przepisie użyto suszonych daktyli z pestką. Moja rada – co do ilości cukru i soli, to musimy próbować, czy nie będzie za słodki lub za słony, ponieważ winogrona mają różną zawartość cukru. Dlaczego użyłam daktyli z pestkami, a potem i tak pestki usunęłam? Z prostej przyczyny, ponieważ te z pestkami są miękkie, ale o zwartej strukturze, a te bez pestek scukrzone i niejadalne. Bardzo gęsty i ciekawy w smaku chutney. Sprawdziłam go, dodając do pieczonych mięs, nawet na kanapki. Do słonych i słodkich wypieków z ciasta francuskiego oraz ciasta kruchego, dlatego gorąco polecam.



Brak komentarzy ...