Owoce

2014-09-02 19:27:00 1 komentarze

Ocena przepisu

Chutney śliwkowo-morelowy z octem jabłkowym 6% Jamar

Składniki

  • Śliwki - 0,5 kg
  • Morele - 0,5 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 150 ml
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Imbir - kawałek
  • Gorczyca - 1 łyżka
  • Sól - do smaku
  • Cukier trzcinowy - 20 dag

Wykonanie:

Umyj po pół kilograma śliwek i moreli. Przekrój na połówki, usuń pestki. Miąższ potnij na cząstki. Obierz 2 cebule i 2 ząbki czosnku, posiekaj w rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, usmaż na szklisto. Dołóż owoce oraz starty kawałek imbiru i łyżkę ziarenek gorczycy. Posól. Gotuj 10 minut. Dodaj 20 dag brązowego cukru i 150 ml octu jabłkowego Jamar 6%. Gotuj przez 20 minut. Przełóż do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.


Krystyna Goldeman / Racibórz


Brak komentarzy ...