Owoce

2014-09-12 14:59:55 1 komentarze

Ocena przepisu

Brzoskwinie na ostro

Składniki

  • Brzoskwinie - 3 kg
  • Rozmaryn - kilka gałązek
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Cynamon - 1 laska
  • Skórka z cytryny -
  • Papryczka chili - 1 sztuka
  • Imbir - kawałek ok. 4cm
  • Woda - 1 litr
  • Cukier - 60 dag
  • Pieprz czerwony - 1 łyżka
  • Goździki - 5 sztuk
  • Miód - 25 dag

Wykonanie:

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Wkładać partiami na wrzątek, po kilku sekundach wyjąć na sito i obrać. Przygotowane owoce ułożyć w słoikach przekładając gałązkami rozmarynu, kawałkami cynamonu i skórki cytryny oraz pokrojoną w plasterki papryczką i świeżym imbirem. Zagotować wodę z cukrem, pieprzem i goździkami. Dodać miód, wlać ocet i zagotować, Gorącą marynatą zalać owoce, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 min. Gorące ustawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.



Brak komentarzy ...