Ogórki

2014-07-16 16:12:42 1 komentarze

Ocena przepisu

Słodko-kwaśne ogórki

Składniki

  • Ogórki (krótkie) - 25 sztuk
  • Cebula - 6 sztuk
  • Papryka zielona - 2 sztuki
  • Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 3 szklanki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sól - 3 łyżki
  • Cukier - 3 szklanki
  • Gorczyca - 2 łyżki
  • Goździki - pół łyżeczki
  • Kurkuma - 1 łyżka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny. W garnku wymieszać ocet jabłkowy Jamar z cukrem, gorczycą, goździkami i kurkumą, całość doprowadzić do wrzenia. Z miski z ogórkami odlać powstały płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły.

Uwagi autora przepisu:

Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania.



Brak komentarzy ...