Ogórki

2015-08-07 22:06:33 1 komentarze

Ocena przepisu

Sałatka z ogóków

Składniki

  • Ogórki (długie) - 4 kg
  • Cebula biała - 0,5 kg
  • Marchewka - 0,5 kg
  • Czosnek - 1 główka
  • Natka pietruszki - 10 dkg
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Olej słonecznikowy - 1 szklanka
  • Sól - 3 łyżki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Pieprz czarny w ziarenkach - 15 ziaren
  • Ziele angielskie - 15 ziaren

Wykonanie:

Obierz ze skórki ogórki, marchewkę, cebulę i czosnek. Posiatkuj wszystkie warzywa oprócz marchewki. Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Posiatkuj natkę. Wszystko wymieszaj w dużym garnku. Zalewa: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 15 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego Zagotować wszystkie składniki, zalać warzywa i wymieszać. Nakładać sałatkę do słoików. Pasteryzować 15 minut. Wychodzi 14 średnich słoików. Smacznego.


Ewelina Jarzyńska / ZAWIERCIE


Brak komentarzy ...